جیرفت سی تی/ هلیل خاموش

اینکه دیروز کجا بوده ایم و امروز کجا هستیم مهم نیست , اما اینکه فردا کجامی رویم مهم تراست, با امید به لایتناهی برای تماشای گلهایی که فردا می رویند برخیزیم.



نویسنده : reza gilany ; ساعت ۱۱:٠٩ ‎ق.ظ روز ۱٩ فروردین ۱۳۸۸

   یک مقام علمی: عامل پدیده کشند قرمزدر خلیج فارس سمی نیست

 

   رییس موسسه تحقیقات شیلات ایران گفت: عامل پدیده کشند قرمز سمی نیست و مردم می توانند از ماهی های صید شده عرضه شده در بازارهای ماهی فروشان استفاده کنند.

   دکتر عباسعلی مطلبی  در حاشیه برگزاری کارگاه آموزشی روشهای کنترل پدیده کشند قرمز در گفت وگو با خبرنگاران تاکید کرد: جلوگیری از ورود فاضلاب به دریا عامل مهمی در زمینه کنترل و کاهش پدیده کشند قرمز است.

  وی بیان داشت: فرضیه سمی بودن عامل این پدیده رد شده و گونه شناسایی شده از نوع غیر سمی است که با کاهش اکسیژن محلول در آبها و رسوب یک نوع ماده ژلاتینی سبب مرگ و میر آبزیان می شود و هیچ دلیلی برای منع مصرف میگو و ماهی صید شده وجود ندارد.

   این مقام علمی با بیان اینکه این جلبک غیر بومی است و بطور معمول در آبهای آسیای جنوب شرقی وجود دارد تاکید کرد: نمونه برداری ها نیز  نشان داه که این جلبک غیر سمی است.

   دکتر مطلبی تاکید کرد: بر اساس بررسی های علمی و مطالعاتی که تا کنون انجام شده ، هیچ دلیلی مبنی ایجاد مسمومیت در آبزیان و یا مسمومیت غذایی در افرادی که از آبزیان صید شده در مناطق تحت شکوفایی پلاکنتونی مصرف می کنند به دست نیامده است.

   رییس موسسه تحقیقات شیلات ایران خاطرنشان ساخت: این درحالی است که همچنان این موضوع از طریق ارتباط با مجامع بین المللی مرتبط از سوی این پژوهشکده  ادامه دارد.

    این مقام مسوول  افزود: رشد این جلبک مانع از رسیدن اکسیژن به لایه های پایین آب  و همچنین آبزیان می شود و با توجه به اختلالی که در زنجیره غذایی ذخایر دریایی که بطور طبیعی در اکوسیستم دریایی وجود دارد ایجاد می کند مرگ برخی آبزیان را در پی خواهد داشت.

   دکتر مطلبی  از پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان  واقع در بندرعباس به عنوان مرکزی علمی و رسمی نام برد که  متولی پژوهش دراین زمینه است و تصریح کرد: در حال حاضر تحقیقات لازم در این پژوهشکده  ادامه دارد طوریکه امروز نیز شاهد حضور دو دانشمند چینی و کره ای در این مرکز هستیم.

 وی یادآورشد: پدیده شکوفایی جلبک قرمز یا شکوفایی پلانکتونی  از اواخر شهریور در دریای عمان آغاز و مهرماه امسال به خلیج فارس نیز کشیده شد.

   دکتر مطلبی با تشریح چگونگی ورود این جلبک به آبهای خلیج فارس و دریای عمان ابرازداشت: دراین زمینه فرضیه های متعددی وجود دارد که یکی از آنها چسبند گی این جلبک است که احتمال دارد به بدنه کشیها چسبیده باشد یا از طریق تخلیه آب توازن کشتیها وارد آبهای کشورمان شده باشد.

   رییس موسسه تحقیقات شیلات ایران بیان داشت: این جلبک به سرعت تکثیر می شود و خود را کاملا با شرایط دمایی و محیطی سازگار کرده  و در دمای بیش از 25درجه  نیز رشد آن دو برابر می شود.

    این درحالی است که رییس پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان نیز در گفت و گو با خبرنگارایرنا،  به دستاورد دیگر کشورها  به خصوص ژاپن  در زمینه مبارزه با این پدیده   اشاره کرد  و افزود: همه آنها بر اعمال مدیریت محیط زیستی ، کاهش نیترات و فسفات ورودی به آب دریا و همچنین بر جلوگیری از ورود فاضلاب شهری به  آب دریاها  تاکید کرده اند.

    دکتر مرتضوی  با بیان اینکه روشهای فیزیکی ، شیمیایی و بیولوژی در کاهش این پدیده موثر است به تحقیقات انجام شده دراین پژوهشکده اشاره کرد و گفت: مهمترین تدابیری که باید بکار گرفته شود رفع خطر در مناطق ویژه و حساس است که مناطق آبزی پروری از مهمترین آنها محسوب می شوند.

  وی همچنین با بیان اینکه این پدیده در همه آبهای جهان ممکن است روی دهد یادآورشد: استفاده از خاک رس با دارابودن شرایط خاص از جمله فاقد مواد محرک و تقوین کننده بودن بعنوان یک روش فیزیکی می تواند در کنترل این پدیده موثر باشد .

   به گفته وی ، بر اساس تحقیقات انجام شده بر ریو نوعی خاک رس د راین استان و استفاه آن د ربرخی نقا ط دریا مشاهده شده  که بین 40تا 50 درصد این روش موثر است .

   وی تصریح کرد: اما با توجه به گستردگی دریا و این پدیده استفاه از روشهای فیزیکی در عمل غیر ممکن بوده و اولین و مهم ترین اقدام اساسی ، کاهش آلودگی سواحل و جلوگری از ورود فاضلا ب به آب دریاها است.

  البته ممکن است برخی از سودجویانی که به دریا می روند با جمع آوری ماهی ماهی مرده و نیمه جانی که در اثر کشند قرمز جان خود را ازد دست داده اند بخواهند آنها را در بین محصوله های سالم قالب خلق الله بکنند که باید دراین زمینه پرسنل بهداشت و دیگر ماموران مواظبت کنند. زیرا مشاهده شده که در همین بازار ماهی فروشان خودمان (پشت شهر) ماهی یخ زده را بعنوان ماهی تازه قالب مردم کرده اند و با رنگ ریختن داخل ششهای ماهی گفته اند که تازه است. و نتیجه این شده که همه می بینیم که یک دفعه کشند قرمز می آید و کاری هم نمی شود کرد مگر اینکه دعا کنیم و دانشمندان ما نیز بیش از پیش فعال شوند و به خود زحمت تحقیق بیشتری بدهند و  کارهای متفرقه را کنار بگذارند و سعی کنند بطور مشترک از امکاناتی که وجود دارد استفاده کنند و یکدیگر را از نتایجی که بدست آورده اند آگاه کنند.




واژه کلیدی :کشند قرمز و واژه کلیدی :دانشمندان و واژه کلیدی :ماهی سالم